Ať si říká kdo chce co chce, první sex může mnohým připadat jako velká věc. Ale nemusí to být trapné tápání. Může se jednat o opravdu zábavný a příjemný zážitek, který budeme mít důvod si chtít pamatovat.

Pokud to však již prožili všichni vaši přátelé (nebo alespoň tvrdí, že ano), můžete se cítit pod tlakem a chtít už to mít prostě za sebou. Ať se děje cokoliv, nemusíte být v žádném spěchu a měli byste do toho jít, až se budete cítit připraveni.

Přečtěte si náš seznam deseti tipů pro první sex, abyste se ujistili, že vaše poprvé půjde hladce.

1. Zeptejte se sami sebe: „Jsem připraven\á?“

Máte pocit, že jste připraveni? Pro koho to děláte, pro sebe nebo vašeho partnera? Nebo o tom přemýšlíte jen proto, protože všichni vaši kamarádi už to mají za sebou?

Je důležité, abyste se rozhodli mít první sex jen pro sebe, a ne pro někoho jiného. Pokud si nejste stoprocentně jistí, dobrým způsobem, jak to posoudit je, zda u vás myšlenka na sex vyvolává pocit vzrušení nebo strachu. To by vám mělo říct vše, co potřebujete vědět.

2. Promluvte si o tom se svým partnerem

Dávat si navzájem vědět o tom, co si myslíte, je důležité, ale ne vždy snadné. Pokud máte obavy nebo strach ze svých prvních společných chvilek, zkuste o tom mluvit tak otevřeně, jak jen můžete.

Možná se budete cítit trapně, ale to pravděpodobně i váš partner. Je důležité, abyste ho taky poslouchali. Hledejte známky toho, že do toho jde se stejnými pocity jako vy. Pokud ne, je lepší na chvíli ustoupit. Nepředpokládejte, že váš partner je připraven do toho prostě jít. Musíte se ho přímo zeptat. Nemusí to vést ke zničení atmosféry. Může to být tak jednoduché jako zašeptat mu do ucha: „Je to v pořádku?“ předtím, než budete pokračovat dál.

3. Vzdělávejte se

Ujistěte se, že máte přehled o všem, co se týká bezpečného sexu, včetně toho, jak se vyhnout pohlavně přenosným chorobám a jak používat kondom. Pokud se potřebujete  něco dozvědět o ochraně nebo o různých druzích antikoncepce, je nejlepší tomu věnovat čas a popovídat si se svým lékařem nebo gynekologem.

4. Poznejte své vlastní tělo

Klíčem k potěšení ze sexu je vědět, co se vám líbí, jaké to je být vzrušený, jak se vzrušit a kde a jak  chcete, aby se vás partner dotýkal.

Nejlepším způsobem, jak to všechno zjistit, je na sobě samém. Ačkoli to není úplně pro každého, většina z nás masturbuje a zábavné to může být jak s někým jiným, tak i sám se sebou.

5. Vyberte si správné místo a správný čas

Pro první sex si s partnerem vyberte klidné a bezpečné místo, kde víte, že nebudete rušeni. Chcete-li se cítit naprosto uvolněně, budete potřebovat nějaký čas a prostor, abyste se spolu cítili pohodlně. Nedělejte si starosti s „dokonalým“ nebo „romantickým“ prostředím – to, co je nejpříjemnější přímo pro vás a pro vašeho partnera, vám oběma pomůže si zážitek užít.

6. Sex by neměl bolet

Kvůli některým věcem, které jste možná slyšeli, se můžete ptát sami sebe - „bude první sex bolet?“.  Pokud jste vzrušení a uvolnění, může být první sex skvělý, i když při něm budete pochopitelně trochu nervózní.

Příjemná a dlouhá předehra vám oběma pomůže se připravit. A použití lubrikantu pro vaše první společné chvilky přispěje k tomu, aby vše šlo mnohem plynuleji a pohodlněji než bez gelu.

Poslouchejte především své tělo. Pokud se cítíte nepříjemně nebo cítíte bolest, přestaňte. Mohlo by to jednoduše být známkou toho, že ještě nejste úplně připraveni nebo se do toho příliš nutíte. Nedělejte si starosti a ani se za každou cenu nesnažte o orgazmus; jen si užijte své pocity a partnera. V budoucnu vás čeká ještě spousta dalších příležitostí, takže teď si prostě jen užijte přítomný okamžik.

8. Je v pořádku se cítit trapně

I když to máte do detailů promyšlené a dopředu naplánované, je zde velká šance, že ve skutečném životě vše nebude tak dokonalé, jako si to představujete – přece jen je to váš první sex.

Na začátku vše může být trochu trapné – zkoušíte něco úplně nového – vaše těla mohou reagovat jinak, než očekáváte a možná se budete v některých okamžicích cítit trochu trapně. Je to v pořádku, dokud se vám vše líbí, a dokonce se tomu můžete se svým partnerem i tak trochu zasmát.

7. Dejte si načas

Není třeba spěchat a neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, jak mít první sex nebo sex vůbec. Postupujte tak pomalu, jak chcete a nebojte se experimentovat. Koneckonců nevíte, co se vám líbí, dokud to nezkusíte.

Na rozdíl od porna se ve skutečném životě sexuální zážitky nemusí odehrávat ve určitém pořadí, zároveň se ne každému líbí stejné věci. Zaměřte se na experimentování a sex, který oba chcete. Může chvíli trvat, než na to přijdete, ale bude to mnohem zábavnější, vášnivější, někdy i trochu k smíchu!

9. Mluvte o sexu

Jediným způsobem, jak zjistit, co se vám a vašemu partnerovi sexuálně líbí, je dát jeden druhému vědět.

Během sexu spoléhejte na jednoduchost a slovy směrujte vašeho partnera k tomu, aby dělal věci, které vás nejvíce baví: „Ach ano.“ "Počkej." "Pokračuj." "Jemněji." "Tvrději." "Rychleji."

Poslouchejte také zvuky a řeč těla svého partnera, ale nemyslete si, že byste měli chovat jako lidé z porna. Sledujte a prociťte, jak na sebe vaše těla přirozeně reagují a dávají najevo, jak moc si to oba užíváte.

10. Co následuje potom

Sex může a nemusí změnit váš vztah - mluvit o něm vám může pomoci rozhodnout, co pro vás a vašeho partnera znamená.

První sex může být úžasný, ale ujistěte se, že do toho jdete ze správných důvodů; ať už je to první lesbický sex, první anální sex nebo první sex s vaším přítelem nebo přítelkyní.

Když jste v klidu a ve správné náladě, sex může být tím nejlepším, co jste kdy zažili. Ale pokud něco není úplně v pořádku, pak není špatné počkat, až budete absolutně vědět, že jste připraveni.