Sex je fakt zábava, že? Je vzrušující, příjemný a pomáhá nám cítit se jeden druhému blíž.

Všichni samozřejmě víme, že když přijde na sex, musíme myslet na ochranu. Zůstat v bezpečí je nezbytně nutné, bez ohledu na to, jak moc jste s partnerem myšlenkami někde jinde. Jak dobře ale znáte všechny spletité detaily zábavného a bezpečného sexu?

Zkuste na ně přijít pomocí našeho návodu k bezpečnému sexu.

Kondomy

Když se řekne kondom, pravděpodobně vás nejdřív napadnou kondomy pro muže. Ty chrání před sexuálně přenosnými infekcemi a těhotenstvím a jsou nejčastěji používanou variantou. Věděli jste ale, že existují také kondomy pro ženy? Ženy si je zavádějí do vagíny před sexem (případně jim je zavede partner) a stejně jako u varianty pro muže, i v tomto případě vytvoří bariéru, která brání přenosu sexuálně přenosných infekcí a otěhotnění.

Chci vědět víc…

Jak mužské, tak ženské kondomy vás ochrání před sexuálně přenosnými infekcemi, zejména v případech, kdy si užíváte s někým, o jehož sexuálním zdraví toho moc nevíte. Kondomy pro muže se vyrábí v řadě tvarů, velikostí a tlouštěk, takže můžete prozkoumat všechny možnosti a najít tu, která vám nejlépe vyhovuje.

Prášky

Prášky, respektive jednu tabletku denně, berou dívky a ženy po celém světě. Obsahují hormony, které zabraňují otěhotnění různým způsobem, záleží na typu prášku (existuje mnoho různých druhů). Jiné formy antikoncepce pro ženy jako hormonální/nehormonální tělíska nebo implantáty jsou čím dál oblíbenější a dostupnější. Prášky ale zůstávají nejvyužívanější variantou.

Nezapomeňte ale…

Prášky ale na rozdíl od kondomů nechrání proti sexuálně přenosným infekcím a někdy mohou způsobovat nepříjemné vedlejší účinky (1), jako nevolnost, citlivost, krvácení mimo menstruaci a změny nálad – pokud máte jakékoliv nežádoucí účinky nebo starosti, měli byste je konzultovat se svým praktickým lékařem nebo gynekologem/sexuologem. Prášky jsou momentálně

dostupné pouze pro ženy, verze pro muže je právě v procesu testování. (Chcete se dozvědět víc? Podívejte se na: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/male-pill/).

Souhlas

I když se nejedná o formu antikoncepce, souhlas by měl hrát hlavní roli při jakémkoliv sexuálním styku. Ujistěte se, že jste s partnerem na stejné vlně, jste oba výslovně nadšeni tím, co děláte a cítíte se uvolněně… sexy!

Mějte na paměti…

Pití alkoholu a drogy mohou ovlivnit souhlas – pokud jste vy nebo váš partner či partneři opilí nebo pod vlivem drog, nemusíte být schopni udělit souhlas. Vždycky je lepší počkat, až budou všichni ve správném rozpoložení. Vždycky se před sexem ujistěte, že máte od partnera souhlas a stejně tak nikdy nedělejte nic, co se vám nelíbí. Není nic přitažlivějšího než hlasité „ano!“ z úst osoby, se kterou jste.

Pokud se chcete dozvědět víc o svých možnostech antikoncepce, promluvte si se svým praktickým lékařem nebo gynekologem/sexuologem. Společně zjistíte, jaká varianta bude vašemu tělu a životnímu stylu vyhovovat nejlépe.

  1. NHS – Side effects of female contraception pill https://www.nhs.uk/conditions/contraception/combined-contraceptive-pill/