Bylo to asi ještě ve škole (vzpomínáte na hodinu občanské nauky a banán?), kdy jste se poprvé učili nasazovat kondom na penis, ale menší připomenutí čas od času neuškodí ani dospělým, sexuálně aktivním lidem.

Kondomy jsou nutnou výbavou, pokud jde o sex, který je příjemný a bezpečný. Jsou vaší nejlepší ochranou před sexuálně přenosnými nemocemi (z nichž některé mohou vést k rakovině nebo AIDS) a nechtěným těhotenstvím. Někomu může připadat nasazování kondomu trapné, ale to vůbec není třeba – čím sebejistější jste, tím uvolněněji se oba budete cítit.

Jak nasadit kondom

Krok 1

Může to znít samozřejmě, ale vždycky zkontrolujte datum expirace na obalu (je vytištěné na zadní straně fólie nebo na zadní straně krabičky). Zabere to jen vteřinu, a když zjistíte, že kondom není po datu expirace a je bezpečné ho použít, můžete se uvolnit a jít na to. Jakmile penis ztvrdne, je načase nasadit kondom.

Krok 2

Posuňte kondom v balení na stranu, co nejdál od místa, kde ho otevíráte (abyste ho neroztrhli!) a opatrně roztrhněte balení na zoubkovaném konci. Při manipulaci s kondomem ho držte dál od ostrých nehtů a šperků – nechcete ho poškodit a muset trávit čas hledáním nového nebo ho v ještě horším případě natrhnout a zjistit, že byl váš poslední.

Krok 3

Kondom se snadno rozbalí jen v jednom směru, takže se ujistěte, že ho máte nasazený správnou stranou nahoru. Část se „špičatou čepičkou” musí před nasazením směřovat na druhou stranu od konce penisu.

Krok 4

Vytlačte vzduch ze zúženého konce kondomu (pokud by v kondomu zůstal vzduch, mohl by prasknout) a nasaďte ho na konec penisu. Pokud nejste obřezaný, musíte před nasazením kondomu stáhnout předkožku. Kondom by měl pohodlně sedět po celé délce penisu bez jakýchkoliv vydutých míst, proto se s jeho nasazováním určitě vyplatí počkat do chvíle, kdy je v plné erekci.  

Krok 5

Opatrně rozviňte kondom po celé délce penisu až k jeho kořeni. Pokud se kondom nerozbalí, je pravděpodobně naruby – začněte znovu s novým kondomem, na tomhle už může být sperma.

Krok 6

Naneste na vnější stranu kondomu trochu lubrikačního gelu Durex na bázi vody. Používání lubrikačního gelu je důležité, protože pomáhá předcházet trhlinám způsobeným třením – i když používáte lubrikovaný kondom, můžete pořád přidat trochu stimulačního gelu, abyste partnerovi dopřáli ještě silnější prožitek. 

Krok 7

Teď jste připraveni na sex, sebejistí a uvolnění, díky tomu, že jste v bezpečí! Pokud se kondom během sexu shrne nebo posune, stačí ho jen vrátit do původního stavu, aby kulaté zakončení kondomu opět sedělo na kořeni penisu. V případě, že se kondom shrne úplně, musíte penis vytáhnout, najít ztracený kondom a nasadit si nový pomocí kroků popsaných výše. Správně používaný kondom by se neměl roztrhnout ani narušit. Proč se kondomy trhají?

Pokud kondom během sexu sklouzává často, vyzkoušejte i jiné typy, abyste našli ten, který vám bude sedět nejlépe. Durex vyrábí širokou škálu kondomů, takže lehce najdete ten pravý.

Krok 8

Aby kondom při vytahování penisu nesklouzl, přidržte ho u kořene penisu, ještě když máte erekci. Kondom můžete sundat, až bude váš penis zcela mimo tělo partnerky/partnera. Zavažte na kondomu uzel, aby se jeho obsah nevylil, poté ho zabalte do kapesníku a vyhoďte do odpadkového koše. 

Nejste si jisti, jaký typ kondomu je pro vás ten pravý? Máme pro vás průvodce, který zahrnuje různé velikosti a druhy kondomů.